onsdag 8. april 2009

4. Lamme Hjort.

  Det er på høy tid med en avsporing. Vend deg til dem, det blir flere...


  I dag vil jeg prate litt om en av mine store helter. Han var medisinmann, wicasa wacan, eller shaman, om du vil, hos Icke Wicasa-folket, dem vi har kalt Winneconjou-Sioux. Mannens navn var Tahca Uste - Lame Deer. Han hadde et par ”hvite” navn også, men dem dropper vi her, som han selv helst ville gjort. Lame Deer ble født i 1903, og døde i 1976 – hundre år etter at oldefaren hans var med og nedkjempe Custers Syvende Kavaleriregiment i slaget ved Little Big Horn. Oldefaren het også Lame Deer, forøvrig. I boka ”Den Store Ånd” (”Lame Deer: Seeker Of Visions”) fra 1972 - som anbefales varmt - får vi høre oldebarnets historie fortalt over en fireårs periode til den jødiske forfatteren og kunstneren Richard Erdoes. 

De to møttes under et av Dr. Martin Luther Kings fredsmøter i 1967, og ble venner. I et av kapitlene er de sammen med på en demonstrasjon på Mount Rushmore; presidenthodene amerikanerne har hugget ut i lakotaenes hellige fjell Pahe Sapa (Black Hills).  Dette blir omtrent som om nazistene skulle ha hugget kjempeansikter av sine største ledere inn i fasaden på Nidarsosdomen. Så er det også stor sport blant lakotagutter å klatre ut på presidentpannene og pisse jævlene i ansiktet.

  Lame Deer og Erdoes møter også billedhuggeren som, i god tro riktignok, ville følge opp en ufyselighet med en annen, Korczak Ziolkowski. Prosjektet hans med å hugge ut en 220 X 190 meter stor Crazy Horse i de samme fjellene pågår fremdeles, heldigvis i snilefart. 61 år har de brukt til nå. Sjekk ut web-sidene deres her http://www.crazyhorsememorial.org/ og du skjønner hvor tacky dette prosjektet er.
  Det er i tillegg til alt annet et underlig valg av modell, ettersom Crazy Horse aldri lot de hvite fotografere seg. Ingen vet derfor helt hvordan han så ut. Lakotaenes geniale krigshøvding ble myrdet av den amerikanske hæren, som en del av hevnakten etter Custer, i september 1877.

  ”Vi tror at alle religioner egentlig er den samme – alle er del av Den Store Ånd. Feilen er ikke å finne i kristendommen som sådan, men i det dere har gjort med den. Dere har endevendt den. Dere har forvandlet religionen til opprørslederen og hippien Jesus til en religion for misjonærer, millitærprester og Kontoret For Indianske Anliggender. Dette er en helt annen religion, min venn.”

Lame Deer
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar