tirsdag 28. april 2009

24. Nøkken Surfacing.

Hinsides kom først til overflaten (pun intended) i 1999, under arbeidet med utstillingen Nøkken Surfacing. Dette var et samarbeidsprosjekt med fotografen Thor Birger Brobakken.

Opplegget gikk ut på å dra motiver fra eventyr og myter inn i en moderne setting, visualisert ved hjelp av modeller, i alt fra leire til hud og hår. Mine skisser gjort om til fotografier, med minst mulig digitale fiksfakserier - først og fremst fordi ingen av oss var videre fikse på slike fakserier enda. Arie Krigsmand fra Agderposten var heldigvis villig til å hjelpe oss med det som måtte til av digitalt arbeid, som naturligvis ble noe mer enn forventet. Men motivene med Nøkken er så godt som analoge. Vi bygget ham nemlig, i full størrelse.

Foreløpig hadde få sett annet enn toppen av hodet på Nøkken. Kanskje derfor Børre Strand - sponsor og reklameansvarlig for utstillingen - fikk reaksjonen: "Det var jaggu på tide," på utstillingstittelen. Du kan se det berømte bildet av Theodor KittelsenNationalgalleriet. Dersom det altså ikke er havnet i kjelleren under siste bildestokking. I så fall... http://no.wikipedia.org/wiki/N%C3%B8kken

Men Nøkken er mye eldre enn nasjonalromantikken. Hvor gammel kan ingen si med sikkerhet, men i vikingtida kalte de ham Nykr. Noen kaller ham en vanndemon. Andre spekulerer i at han er en gammel skogsgud. Så har heller aldri guder og demoner vært så lette å skille fra hverandre.

Jeg laget en haug med skisser før jeg var fornøyd med resultatet. Prøvde å unngå symmetri - få kroppen mer lik en råtten stubbe enn et menneske. Deretter bygget jeg duden i hønsenetting. Blødde godt på hender og armer etter første dagen, og tenkte litt for sent på å bruke tjukke hansker. Etterpå gikk ting smertefritt. Deretter ble Nøkken fraktet opp i garasjen til Thor, hvor han dekket vår helt med plast, og forsynte øynene med grønt lys. Plastskulpturen ble rigget med både vanntett batteripakke - for turer i felten - og strømkabel. Helt til slutt malte jeg ham i jordfarger. Omtrent da innså vi at Nøkken var utstillingens hovedperson, og arbeidstittelen Eventyr ble erstattet av Nøkken Surfacing.

Motivene med Nøkken ble knipset i Sørsvann utenfor Arendal, og under utstillingen på Det Lindvedske Hus stod han selv i et hjørne og skulte på de besøkende.

Nøkken 2000 Copyright Thor B. Brobakken og Tore Knutsen, 1999.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar